Ποιοι είμαστε

Η Minoan Air είναι μια νέα δυναμική Αεροπορική Εταιρεία που εστιάζει την εμπορική της στρατηγική σε "niche" point to point αγορές

Η Minoan Air άρχισε τις εμπορικές της πτήσεις την 1η Ιουνίου 2012 εκμεταλλευόμενη ένα σμήνος τριών ελικοστροβίλων αεροσκαφών Fokker 50 θέσεων. Η επιχειρησιακή βάση της Εταιρείας είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης, εκτελεί τακτικά δρομολόγια προς την Ρόδο, Κω, Μυτιλήνη και Σαντορίνη και παράλληλα επιχειρεί σε αγορές του εξωτερικού. Το καλοκαίρι του 2012 εκτέλεσε 270 εσωτερικά δρομολόγια στην Ισπανία, από τον Οκτώβριο του ιδίου έτους μέχρι τον Ιούνιο εξυπηρέτησε 850 εσωτερικές πτήσεις στην Σουηδία, τον Μάρτιο του 2013 ξεκίνησε δρομολόγια από την Οξφόρδη προς το Δουβλίνο και το Εδιμβούργο, όπου μέχρι τον Ιούλιο μετέφερε 5.500 επιβάτες και από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο η Εταιρεία επιχειρούσε από το Λουγκάνο της Ελβετίας προς την Ρώμη και την Βιέννη.

Η Minoan Air, κατά το πρώτο δωδεκάμηνο λειτουργίας της εκτέλεσε πλέον των τριών χιλιάδων πτήσεων μεταφέροντας 70.000 επιβάτες. Η Εταιρεία είναι υπερήφανη για την εξαγωγή των υπηρεσιών της διότι σχεδόν το 80% των εσόδων της παρήχθησαν στο εξωτερικό συνεισφέροντας έτσι θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Σκοπός

Η ικανοποίηση των αναγκών αερομεταφοράς των πελατών μας με συνέπεια, ποιότητα και ασφάλεια.

Όραμα

Η εξέλιξη σε βασικό παράγοντα εξυπηρέτησης αναγκών αερομεταφοράς σε μικρά περιφερειακά Ελληνικά και Ευρωπαϊκά αεροδρόμια.


Η Εταιρεία

Η Minoan Air από ιδρύσεώς της υιοθέτησε τη φιλοσοφία της επίπεδης οργανωτικής δομής και της ισχνής παραγωγικής διαδικασίας επιτυγχάνοντας έτσι ταχύτητα αποφάσεων, εμπορική ευελιξία και επιχειρησιακή ετοιμότητα ελαχιστοποιώντας το κόστος. Η επισταμένη προληπτική συντήρηση των αεροπλάνων αποδίδει μέγιστη αξιοπιστία αναχωρήσεων (dispatch reliability) που ανέρχεται σε 99,75%.

Σκοπός της Εταιρείας είναι να προσφέρει υπηρεσίες εξαιρετικής ποιότητας με απαράμιλλη κανονικότητα αναχωρήσεων και με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων. Απόδειξη του ότι η Minoan έχει πετύχει το σκοπό της είναι τα συμβόλαιά που κατάφερε να κατοχυρώσει στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέσα σε μόλις 12 μήνες λειτουργίας της.

Η Εταιρεία είναι στελεχωμένη από καταξιωμένους επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία σε όλους τους τομείς των αερομεταφορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι γνώσεις, η εμπειρία και η συνέπεια των ανθρώπων της Minoan αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα και την ασφάλεια των πτήσεων.


Μετοχική Σύνθεση

H Μετοχική Σύνθεση της Minoan Air:


1. 60.8% OXYGEN TANEO NEOVENTURES AKES – Venture Capital Fund όπου συμμετέχουν:

2. 39.2% Λοιποί ιδιώτες επενδυτές.

* Το ΤΑΝΕΟ είναι ανώνυμη εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου που διαχειρίζεται €150 εκ. Έχει συστήσει 11 Venture Capital Funds με θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, στα οποία συμμετέχει με 49.9%. Οι εταιρίες στις οποίες έχει επενδύσει μέσω των funds έως σήμερα ανέρχονται σε 47 και τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια ξεπερνούν τα €110 εκ. Εμπιστευματοδόχος του ΤΑΝΕΟ είναι η Deutsche Bank μέσω της Deutsche Trustee Company Limited. To TANEO είναι ιδρυτικό μέλος της HVCA ενώ μέλη της είναι όλα τα funds του.

Το OXYGEN TANEO NEOVENTURES AKES αποτελεί ένα από τα funds του ΤΑΝΕΟ, με €30εκ. συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια. Σκοπός του fund είναι οι επενδύσεις σε μη εισηγμένες ελληνικές ΜΜΕ για την ανάπτυξή τους, προκειμένου να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και αποδόσεις στα επενδεδυμένα κεφάλαια.


Οι Εμπορικές Εκμεταλλεύσεις

Εσωτερικό


Τακτικά Δρομολόγια

Από τον Ιούνιο του 2012 η Minoan συνδέει με τακτικά δρομολόγια το Ηράκλειο με τη Ρόδο, την Κω, τη Μυτιλήνη και τη Σαντορίνη.


Ναυλωμένα Δρομολόγια Charter

H Minoan έχει συνάψει σύμβαση για πτήσεις charter με το Μουζενίδης Travel για την μεταφορά Ρώσων τουριστών στην Σαντορίνη από το Ηράκλειο και τη Ρόδο και στην Αθήνα από το Ηράκλειο. Το 2012 η Εταιρεία μετέφερε 2.000 Ρώσους εκδρομείς για το Μουζενίδης Travel, το 2013 3.00 και φέτος προβλέπεται να ξεπεράσει τους 4.000.


Η Minoan εκπροσωπείται στα νησιά από την TUI Ελλάς.

Εξωτερικό


Ισπανία

Η πρώτες εμπορικές πτήσεις της Minoan, το καλοκαίρι του 2012, ήταν για την μεταφορά παραθεριστών από την Leon και το Burgos προς Ibiza, Malaga, Valencia, Costa Daurada, Jerez de la Frontera (Andalusia), Alicante, Menorca και Palma de Mallorca.

Σουηδία

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο η Minoan εγκατέστησε ένα αεροπλάνο στο Κρίστιανσταντ της Σουηδίας όπου εκτελούσε τρεις καθημερινές πτήσεις προς τη Στοκχόλμη σε συνεργασία με την Εταιρεία Flyglinjen.

Αγγλία

H Minoan εκτέλεσε από το περιφερειακό αεροδρόμιο της Οξφόρδης τακτικές πτήσεις προς το Δουβλίνο και το Εδιμβούργο από τον Μάρτιο μέχρι αρχές Αυγούστου. Κατά το διάστημα αυτό η Εταιρεία μετέφερε 5.500 επιβάτες.

Ελβετία

Τον Απρίλιο του 2013 η Minoan, σε συνεργασία με το αεροδρόμιο του Λουγκάνο στην Ελβετία, εκτελούσε τακτικές πτήσεις προς την Ρώμη και τη Βιέννη.


Εμπορικά Στοιχεία

Ιούνιος 2012 – Ιούλιος 2013 – Ένας χρόνος πτητικού έργου


Πτήσεις

3.000

Επιβάτες

70.000

Έσοδα σε €

6.600.00000